Cześć! Jak Wam mija dzień?
Dziś chciałabym opisać uczty organizowane na naszym zamku :)
Każdy uczestnik uczty ma dla siebie określone miejsce za stołem. Oczywiście największymi zaszczytami cieszy się Podkomorzy, który stanowi dla nas pewnego rodzaju autorytet. Jest najstarszym członkiem naszej rodziny i pełni ważne funkcje w Soplicowie.
Najpierw kłaniamy się sobie na powitanie, a Bernardyn rozpoczyna pacierz po łacinie. Służba podaje mężczyznom alkohol i wszyscy zaczynamy jeść pyszny chołodziec litewski :)
Tadeusz i ciocia Telimena :) [Link] |
Jesteście ciekawi, jak przyrządza się tradycyjny chołodziec litewski? W takim razie łapcie przepis!
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 buraki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 duże ogórki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 litr maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
Przygotowanie:
- Buraki obrać, botwinę pokroić drobno. Ugotować do miękkości. Wywar po gotowaniu buraków ostudzić.
- Gotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Rzodkiewki i ogórki pokroić w kostkę.
- Szczypiorek i koperek posiekać drobno.
- W dużej misce umieścić botwinę, buraki, rzodkiewki, ogórki, koperek i szczypiorek. Zalać wywarem, a następnie dodać maślankę, kefir lub zsiadłe mleko.
- Dodać soli i cukru do smaku. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Smacznego! :)
Pan Tadeusz, A. Mickiewicz, Ks. I, w. 300-307
A na zamku dziś impreza
OdpowiedzUsuńWuj pod stołem robi zeza.