sobota, 7 marca 2015

Uczty na zamku

Cześć! Jak Wam mija dzień?
Dziś chciałabym opisać uczty organizowane na naszym zamku :) 
Każdy uczestnik uczty ma dla siebie określone miejsce za stołem. Oczywiście największymi zaszczytami cieszy się Podkomorzy, który stanowi dla nas pewnego rodzaju autorytet. Jest najstarszym członkiem naszej rodziny i pełni ważne funkcje w Soplicowie. 
Najpierw kłaniamy się sobie na powitanie, a Bernardyn rozpoczyna pacierz po łacinie. Służba podaje mężczyznom alkohol i wszyscy zaczynamy jeść pyszny chołodziec litewski :)

Tadeusz i ciocia Telimena :)
[Link]


Jesteście ciekawi, jak przyrządza się tradycyjny chołodziec litewski? W takim razie łapcie przepis!

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 buraki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 duże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 litr maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
Przygotowanie:
  • Buraki obrać, botwinę pokroić drobno. Ugotować do miękkości. Wywar po gotowaniu buraków ostudzić.
  • Gotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Rzodkiewki i ogórki pokroić w kostkę.
  • Szczypiorek i koperek posiekać drobno.
  • W dużej misce umieścić botwinę, buraki, rzodkiewki, ogórki, koperek i szczypiorek. Zalać wywarem, a następnie dodać maślankę, kefir lub zsiadłe mleko. 
  • Dodać soli i cukru do smaku. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia.
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z ugotowanymi młodymi ziemniakami. 

Smacznego! :)




Pan Tadeusz, A. Mickiewicz, Ks. I, w. 300-307



1 komentarz: